donderdag 7 januari 2010

Heb je zorgen om de tuinplanten?






Ik heb dit najaar mijn tuin opnieuw aangeplant en dat baart me toch zorgen. Alle planten hadden weliswaar een kluit en dat geeft ze reeds een voordeel maar beter nog krijgen ze de kans om zich in te wortelen want dat geeft ze een dubbele bonus. Nu mijn planten gingen erin twee weken voor de eerste koudegolf. Wat wel kort is maar ik was verwonderd hoeveel nieuwe wortels er reeds waren bijgekomen toen ik toevallig een plant moest opgraven na twee weken.







Meer zorgen maak ik over mijn exoten. Onder het afdak heb ik in de betegeling drie plantvakken. Eentje met twee Yucca rostrada, een met vijf Chamearops humulis 'Vulcano' en eentje met vier Phormium tenax 'Hot Chocolat'. Ik plantte deze allochtonen slechts enkele dagen voor de koude golf. De ligging op het zuiden is oké en door het feit dat ze beschermd zijn door een dak heb ik de vochtigheid van de grond ook in de hand. Bovendien zijn ze geplant met kluit. Toch bedek ik ze tijdens de koudste dagen omdat ik vrees dat ze nog niet genoeg ingeworteld zijn. De Phorium had toch al wat te lijden van de eerste koudegolf in december. Tussendoor heb ik ze allemaal water gegeven om ze toch ook niet te laten uitdrogen. Benieuwd hoe ze het er vanaf zullen brengen. Ik laat het je weten.



De voorbereiding van vorstgevoelige exoten op de koude winterdagen begint al vroeg in het najaar. Vanaf september kan je best stoppen met meststoffen te geven maar zorg voor bodemverbeteraars in de vorm van voldoende compost en humus. Tegen december moet je dan extra gevoelige planten isoleren. Dit jaar hebben we het geluk dat er over de grond een isolatielaag ligt van sneeuw. Dat is niet altijd zo.

De beste isolatie om uw planten te beschermen tegen vorst wordt door de natuur zelf al voorzien: droog blad en dode stengels. De droge lucht tussen het verdroogde blad en de onderliggende bodem beschermt de planten tegen vorst. Harde bladeren zoals die van eik, beuk en plataan zijn zeer geschikt, omdat ze niet snel rotten. Planten die zeer vorstgevoelig zijn hebben graag een extra laag van droge bladeren en stro, dat een goed alternatief vormt.





Andere materialen voor winterbescherming

Noppenfolie is bijzonder geschikt om planten te beschermen tegen strenge nachtvorst. Overdag, als het terug warmer is, moet deze noppenfolie terug weggehaald worden.
Vliesdoek of groeidoek is bruikbaar om jonge vijgentwijgen te beschermen tegen vorst. Op deze twijgen staan dikwijls vruchtjes van enkele mm grootte die zeer vorstgevoelig zijn. Indien deze vruchtjes beschermd worden bij zware vorst, dan groeien ze in het voorjaar uit en geven in juni de eerste rijpe vruchten. Indien deze minivruchtjes niet afvriezen dan geven sommige vijgenrassen tweemaal per jaar rijpe vijgen!
Vliesdoek kan een bescherming geven van -5° tot -10°C, afhankelijk van de vochtigheidsgraad en windsnelheid.
Rietmatten zijn zeer geschikt om lage vijgenstruiken en olijven (Olea europaea) te beschermen bij strenge vorst (-10°C.). De grond onder een olijvenboom of vijg kan beschermd worden met een laag stro of met een dikke laag hakselhout. Indien de bovenste takken afvriezen, dan kunnen de onderste knoppen aan de grondoppervlakte nog opnieuw uitlopen.
Sneeuw (50 cm), indien voorradig, aan de voet van vorstgevoelige planten geeft een prima bescherming tegen het volledig bevriezen. Gebruik enkel sneeuw waaraan nog geen zout toegevoegd werd!
Gebruik de winterbescherming enkel bij strenge vorst. Eens de vorstperiode voorbij moet je het beschermmateriaal weer verwijderen en flink luchten om schimmelvorming te voorkomen.
Vergeten we vooral niet het gazon. Dat is in de winter nog meer onderhevig aan extreme weersomstandigheden zoals vorst en neerslag. Door de droogte tijdens de zomer hebben veel grasmatten last van droge plekken. In het najaar moeten ze herstellen. Het opnieuw inzaaien van deze kale plekken en een ruime hoeveelheid kalk in het najaar wapent het gazon tegen de komende winter. Hier zijn afgevallen bladeren in tegenstelling tot de bescherming van planten in volle grond niet heilzaam voor het gras. Vergeet ook niet de grasmat een stevige onderhoudsbeurt te geven en onkruid en mos te verwijderen (verticuteren). Zet de maaier ook iets hoger.





Voorbeeld van een niet erg stevige bescherming voor exotenborder.









Zelfde voorbeeld in extreme omstandigheden. Gelukkig is sneeuw een goede bescherming.








JANUARI:
* Een nieuw jaar een nieuw begin. Weinig te doen in de tuin en we hebben het tuingereedschap nog niet nodig. Ideaal om het materieel te onderhouden. Geef de grasmaaier een onderhoudsbeurt en slijp alle scharen. Een nauwkeurige inspectie van alle materiaal brengt gebreken naar boven. Zo zijn ze hersteld tegen de aanstormende lente.
* De serre is nu bijna leeg. Beschermd tegen regen en wind kan je nu schoonmaken, verven en desinfecteren zodat je lente ingaat met een gezondere kas.
* Vraag enkele zaadcatalogi aan zodat je kan nadenken over nieuwe combinaties die je wilt uitproberen.

Geen opmerkingen: