Tuin van de toekomst ...
'Genieten' wordt het werkwoord van de toekomst!
De
tuin wordt de ultieme plek om in te ontspannen, te rusten, te spelen,
vrienden te ontvangen, daardoor behoort het harde labeur in de tuin
tot het verleden. De nieuwe tuin is daarom zeer
onderhoudsvriendelijk, de beplanting vraagt weinig verzorging en de
tuin wordt uitgerust met alle comfort.
De toekomst zal multifunctioneel zijn en in het basispatroon nemen strakke lijnen de bovenhand. Binnen en buiten lopen perfect in elkaar over. De sfeer is persoonlijk en nodigt uit om veel tijd buiten te besteden.
De toekomst zal multifunctioneel zijn en in het basispatroon nemen strakke lijnen de bovenhand. Binnen en buiten lopen perfect in elkaar over. De sfeer is persoonlijk en nodigt uit om veel tijd buiten te besteden.
Uiteraard
kan je veel materialen niet buiten gebruiken. Door bepaalde
materialen (of vorstvrije lookalikes) en kleuren van het interieur in
de tuin te herhalen verkrijg je één geheel ondanks de
tussenliggende ramen en muren. Zo kan de vloer van binnen naar buiten
doorlopen. Hou het ook eenvoudig enkele opvallende herhalingen
volstaan. Gebruik ook enkele gelijkaardige (groenblijvende)
planten. Om maximaal te genieten kan je ook opteren voor enkele
geurplanten, kruiden.
Variatie, gezondheid en ecologie zijn de codewoorden want we hechten meer en meer belang aan gezondheid, culinair genot en ecologie.
Honingraat
De wereld gaat snel, men is steeds op zoek naar verandering, variatie, nieuwe dingen. Geen statische tuinen meer. Zoals met het interieur dat voortdurend wordt aangepast aan nieuwe tendensen. Men wil afwisseling.Er komt een basispatroon, een honingraat als het ware waar men mits kleine aanpassingen voortdurend verschillende opstellingen kan maken. Daardoor wordt 'multifunctionaliteit' super belangrijk en de toetssteen voor alles en nog wat. Een aperitieftafel die een vuurtafel wordt, een planten pergola is ook een schommel, de vijver is ook een zwembad, het dolomietpad is ook petanquebaan, een waterval die ook dienstdoet als buitendouche, een zandbak die een vijver of vuurput kan worden, een zitkubus wordt lichtelement 's avonds.
Allemaal beestjes
Gedaan met de steriele super schone tuinen. Ecologie wordt erg belangrijk en daar komt biodiversiteit 'in the picture'. Exoten in bakken en kooien zijn 'out'. Ecologie en biodiversiteit worden super belangrijk. Onze tuinen worden gastvrije havens zowel voor de mens als voor autochtone insecten, flora en fauna. Een gevarieerde inheemse beplanting en diervriendelijke aanleg nodigt vogels, insekten en bijvoorbeeld ook egels, muizen, mol, wezel en vos uit in onze tuinen.Urban
Alle onderzoekers schreeuwen het van de daken: in Vlaanderen hebben we geen keus, het land is te krap voor het royale wonen dat we nu aanhangen. De toekomst ligt in de stad. In de stad wonen maar toch in een groene omgeving. De tuin van de toekomst ligt bovenop daken, dakterrassen maar ook in binnentuinen en andere kleine ruimtes.Mos- en sedumbeplanting op daken is inmiddels een beproefde methode en vindt langzaamaan ingang. Voor de toekomst moeten we nog verder gaan. Dankzij nieuwe technieken is het mogelijk een complete boomgaard op het dak aan te leggen. Groene gevels, eetbare planten en ook een moestuin zijn onderdeel van de nieuwste stadse tuintrends. 'Guerillia Gardeners' timmeren reeds aan de weg door hun onvoorzien actie zoals tuintjes aanleggen op plekken in steden met weinig of geen groen.
recycle
De
toekomstige tuin laat zien hoe er gebruik kan worden gemaakt van
duurzame materialen. Waterbesparing, fijnstof- en CO2-reductie spelen
een nog grotere rol dan nu. Voor verharding kan bijvoorbeeld gebruik
gemaakt worden van olivijn dat CO² kan binden en daardoor opwarmt.
Groengevels zijn een ideale buffer om fijnstof af te vangen.
Watergebruik wordt verminderd door waterfiltratie en waterberging. De
gekozen materialen gaan niet alleen lang mee, maar worden ook op een
verantwoorde manier geproduceerd zijn en bovendien 100%
recycleerbaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten