maandag 25 oktober 2010

Maak je tuin Velt

Over ecologie in de tuin.
Ecologie is een echt modewoord geworden en wordt dan ook te pas en te onpas gebruikt door jan en alleman. Maar wat betekend dat nu precies, waar staat het voor?

Een ecosysteem wordt gevormd door de wisselwerkingen tussen alle levende organismen en de abiotische omgeving. De term ecosysteem werd in 1935 door Arthur Tansley geïntroduceerd. Voorbeelden van ecosystemen zijn een bos, maar ook de hele aarde. Sommigen beschouwen zelfs een potplant als ecosysteem. Onderdeel van een ecosysteem zijn afzonderlijke planten, dieren en micro-organismen en de onderlinge complexen die zij vormen, bijvoorbeeld in de vorm van levensgemeenschappen en populaties. Vaak ziet men ecosystemen als dynamische en functionele eenheden.
De ecologie bestudeert de dynamiek van de wisselwerking tussen organismen, populaties of levensgemeenschappen (de biotische milieufactoren) en de relaties tussen organismen, populaties, levensgemeenschappen of landschappen en de niet-biologische omgeving (de abiotische milieufactoren).
Ecologisch is dus dat waarbij rekening gehouden wordt met het leven van dieren en planten. Eco-logisch, logisch toch !?

Door de band is ecologie, buiten het hype-gewauwel van het laatste jaar, voor de meerderheid onder ons een ver van mijn bed show. Men zou er dan ook niet zo vlug aan denken om in eigen tuin en al zeker niet in een siertuin het toe te passen. Voor velen en bij velen, staat een ecologische siertuin synoniem voor het creëren van een groene wildernis. De laat-maar-betijen tuin van de geiten-wollen-sokken generatie. Toegegeven het heeft wel iets maar niets is minder waar. Ecologie is perfect toepasbaar in elke tuin en zorgt ook hier voor een perfect evenwicht want de spelregels zijn universeel toepasbaar.

Mits men zich houdt aan enkele spelregels.
- Geen gebruik van pesticiden, geen enkele. Trouwens als je onderstaande regeltjes toepast is dat nauwelijks nodig.
- Kies planten in functie van bodem en klimaat m.a.w. de juiste plant op de juiste plaats. Kijk rond in je buurt welke planten het goed doen.
- Zorg voor een gelaagde begroeiing zoals in de natuur. Daar treffen we vier verschillende etages begroeiing aan. Op de bodem hebben we de strooisellaag die beschermd de bodem van uitdrogen of dichtslibben. Daar bovenop komt een kruidenlaag met daar overheen een struikenlaag. Als kers op de taart komt daar boven nog de bomenlaag.
- Respecteer de groeidynamiek van planten. Als je planten uit de zelfde groeiomstandigheden bij elkaar zet ben je al een heel eind op weg.
- Laat de natuur het werk doen. Als je met de natuur samenwerkt wordt je tuin een flink pak arbeidsarmer.
- Relax, geniet van de schoonheid van de natuur zoals ze is. Ook de zogenaamde onkruiden kunnen mooi zijn.
- Stimuleer het harmonieus samenleven van mensen, planten en dieren. Heb respect voor alles wat er wil groeien, bloeien en rondscharrelen.Jijzelf bent niet de maat van alle dingen.
- Als die bovenstaande regeltjes worden gerespecteerd ontstaat er een verscheidenheid van levensvormen in de tuin. Als we daar bovenop een variatie aan biotopen creëren (nat/droog, licht/schaduw, ...) neemt de soortenrijkdom nog toe.

Leve de biodiversiteit !
Jawel het is het jaar van de biodiversiteit en het is hard nodig.

Bibliografie:
- Websites van Wikipedia.be, Velt.be, encyclo.nl
- De natuur van het tuinieren, Ed Groeneweeghe, Lannoo 2000.
- De ecologische siertuin, Velt en instructieve omroep brt, 1992.

Geen opmerkingen: