Het klinkt gek maar het is mogelijk: de eetbare tuin. Jamie Oliver maakte er zelfs al een kookboek over. Het is niet alleen leuk en lekker, maar ook nog eens mooi. En met de juiste tips best wel makkelijk. De eetbare tuin is de trend op dit moment. Mensen zijn bewust met gezondheid bezig en daar neemt voeding een belangrijke plaats bij in. In principe gaat het om een groente- of kruidentuin aanleggen maar zo nauw neem ik het hier niet.
Ik heb het over de siertuin. Ook groenten, bessenstruiken en fruitbomen kunnen sierlijk zijn dus waarom zou je ze niet gebruiken in de tuin. Twee vliegen in één slag: je hebt een siertuin en je krijgt er het fruit en de groenten bovenop. Zalig!
In principe kan je enkel opbrengstgewassen planten maar dan kom je natuurlijk in de klassieke moestuin terecht. De tuin waar ik het over heb is deze waar je een leuke mix hebt van sierplanten, groenten en fruit. Bovendien plant je ze niet om massa's opbrengst te leveren maar eerder om heerlijke hapjes te kunnen meepikken uit de tuin. Het moet wel plezierig blijven. Je gaat er ook niet de klassieke rassen van groenten en fruit planten want wanneer die oogstklaar zijn kun je ze voor een appel en een ei verkrijgen in de supermarkt. Neen, kies uitzonderlijke rassen die je niet vindt in het reguliere circuit.
Plant geen Conference perenboom maar zet bijvoorbeeld een Nashi peer (Pyrus communis Nashii). Het is een vrucht, die als dorstlesser kan worden gebruikt. De peertjes zijn zoet en knapperig als ze rijp van de boom worden geplukt. Of zet er een Bloedpeer (een oude Vlaamse soort) neer. Deze heeft kleine, grijsbruine vruchten met een opmerkelijk bloedrood vruchtvlees dat zeer sappig en zoet is. Plant geen Golden delicious appel, Elstar en Cox Orange Pippin maar bijvoorbeeld een de veel zeldzamer soorten zoals Reine des renettes, Winterbanana, Sterappel, Transparante Blanche enz. (De namen alleen al !). De Nationale Boomgaarden Stichting heeft een uitgebreide collectie oude appelrassen (waarvan de oudste terug gaan naar de Romeinse Tijd en de Middeleeuwen) waar je uit kan kiezen.
Een ander voorbeeld is dat van de aardpeer. Dat is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. In Frankrijk noemt men de knokelige dingetjes topinambour, in Engeland tracht men ze wat grandeur te verlenen met de naam Jerusalem artichoc. Deze groente vind je niet courant in de winkels maar deze plant is ook een zonnebloem (Helianthus tuberosum). Het zijn lange (tot 2m50) sterke planten en kunnen prima dienst doen als afscheiding tussen groente- en siertuin of als bescherming tegen de heersende wind. Ze kunnen flink woekeren maar om ze in toom te houden kunt je de knollen na de eerste vorst opgraven en verorberen, leuk toch ? Via Google vind je recepten zat.
In de border bereik je prachtige resultaten met de bladeren van de felgekleurde snijbiet, broccoli soorten zijn prachtige eyecatchers in een wat saaie border en rode kool doet het schitterend in de winterborder en enkel plukken kruiden tussen de andere planten zorgen voor een permanent Mediterraan aroma in de tuin. Een stukje braak liggen? Zet er oranje pompoen die vult het perk binnen de kortste keren met blad (=geen onkruid) en levert je tegen Halloween je pompoenen gratis aan huis. Oost-Indische kers doet het iets subtieler en levert je de zomer door prachtige bloemen die niet alleen mooi ogen maar ook nog eens lekker pittig zijn in een salade.
Ook qua vorm kun je variëren. Waarom een leilinde als je het zelfde resultaat bereikt met een leipeer. Bovendien heb je het fruit er gratis bij. Waarom een geen blauwe druif (Vitis vinifera) op de pergola, een doornloze zwarte braam (Rubus fruticosus) als klimplant of, waarom niet, een moerbeiboom (Morus nigra) in de plaats van de afgezaagde dakplatanen.
Met een beetje creativiteit heb je zo een eetbare tuin. Smakelijk !
MAART:
* verticuteren van het gazon met verticuteerhark of iets makkelijker met machine (kan je overal huren). Hark het meeste op en doe het een tweede keer onder een hoek van 45° (is beter voor de zode). Ruim de restanten op met een cirkelmaaier met opvangbak.
* Heesters als Buddleja, Weigelia enz. die niet bloeien op het tweejarig hout kunnen nu worden terug gesnoeid.
* De vaste planten kunnen nu worden uitgegraven en gescheurd. Rooi de planten met een vork en trek de kluit uiteen. Pas op dat je niet de jonge knoppen en scheuten beschadigt. Plant de verschillende delen afzonderlijk uit.
donderdag 4 maart 2010
Abonneren op:
Posts (Atom)