donderdag 3 december 2009
Durf te dromen
Als ik aankondig dat ik als tuinarchitect door het leven ga kijken sommigen mij wat meewarig aan. Soms krijg ik zelfs de vraag: als wat? In Vlaanderenland is tuin- en landschapsarchitectuur niet voor de hand liggend. Het wordt ook niet als beroep aanzien maar eerder een uit de hand gelopen hobby. Wie geeft er nu geld uit aan de tuin? En zo komen velen niet verder dan een opeenstapeling van folderaanbiedingen uit het tuincentrum.
Wij Vlamingen hebben geen goede reputatie in tuin- en landschapsarchitectuur. Lintbebouwing en groene grasveldjes met coniferen omzoomt zijn legendarisch. We steken ons geld in bakstenen en niets of niemand kan of mag dit doel belemmeren. Een tuinarchitect inschakelen om het huis in te passen in de omgeving vindt men weggesmeten geld. Toch is er een gloren aan de einder en tijden lijken veranderd. Tuinmagazines beleven een 'boom' want steeds meer mensen beseffen dat wonen niet ophoudt aan de achterdeur. Ook niet op de drempel van je huis want de voortuin is per slot van rekening de entree tot ons huis.
De tuin heeft het potentieel om onze woonkwaliteit flink de hoogte in te stuwen. De vraag is hoe begin je daar aan? Hoe gebruik je die chaotische wereld van duizend en één mogelijkheden om te komen tot jouw persoonlijke tuin. Vertrek altijd vanuit je eigen wens, een ideaal waar je naar toe wil. Met dat voor ogen voorkom je mislukkingen en ontgoocheling en werk je gaande weg naar het einddoel toe, je eigen perfecte leefomgeving. Termijn heeft geen belang maar elke stap die je zet brengt je een stapje dichter bij uw tuin zonder nodeloos geld- of energieverspilling. Laat ons duidelijk zijn de inrichting van een tuin is niet een kwestie van een catalogus openslaan, kiezen en bestellen. In tegenstelling tot veel andere producten is iedere tuin anders. Een doordacht plan wordt gemaakt op basis van de wensen van opdrachtgevers en de mogelijkheden van de locatie. Het aanleggen van een tuin is bovendien een kostbare aangelegenheid. Investeringen van € 90,00 per m2 zijn niet vreemd bij de aanleg van een nieuwe tuin. Een gemiddelde achtertuin van 5 x 8 meter kost al snel € 5.000,00. Hierbij zijn de opruimingskosten, de schuttingen en eventuele extra's als vijvers, verlichting en eventuele houtconstructie niet opgenomen.
Het (laten) maken van een tuinontwerp is dus een verstandige stap als je gaat investeren in een tuin. Het voordeel van het inschakelen van een tuinarchitect is dat deze persoon voor hetzelfde budget wat u wilt besteden aan de tuin, je begeleidt tot een leuker plan dan jezelf zou kunnen bedenken. Ervaring en kennis op velerlei gebied als grondsoorten, vochtigheid, inkijk van buren, mogelijke oplossingen enz. worden door analyse snel in kaart gebracht. Met al deze gegevens stelt de tuinarchitect een functioneel concept op waaruit een goed en aantrekkelijk plan ontstaat. Hierbij wordt rekening gehouden met uw wensen, uw budget en de beperkingen die uw locatie met zich mee brengt.
Koken kost geld maar de kosten van een tuinontwerp zijn relatief. Veel hoveniers doen het ontwerp cadeau wanneer u de aanlegopdracht aan hen geeft. Als je ziet welke energie het kost om tot een mooi aangepast plan te komen kun je daar alleen maar vragen bij stellen. Een tuinarchitect legt in de regel niet zelf aan. Hij levert een duidelijk plan, inclusief een technisch plan en een beplantingsschema. Je bent na ontvangst van het plan gerechtigd verschillende hoveniers te vragen om een offerte. De prijzen die u ontvangt kun je vergelijken waarna je kiest voor de beste kwaliteit-prijs verhouding.
Waarom je eerst een tuinontwerp moet laten maken:
- Het is de bundeling van jouw wensen in een realistisch uitvoerbaar plan.
- In een oogopslag zie je hoe uw tuin er na aanleg uit zal zien.
Is dat niet zo dan helpt de architect je door middel van schetsen en foto's.
- Je hebt een overzicht welk werk in uw tuin verzet moet worden.
- De materialen en plantenlijst die bij een ontwerp horen kun je bij
hoveniers of tuincentra indienen voor een offerte. Zo kun je vergelijken.
- De beplanting kan volgens het beplantingsplan op de juiste plaats in uw tuin geplant worden.
- Het gebruik van het tuinontwerp voorkomt teleurstellingen en dubbel werk.
- Uw tuin kan in etappes, volgens beschikbaar budget aangelegd worden.
Bovenal vergeet niet dat jijzelf vanaf het begin bij het tuinontwerp en de aanleg van uw tuin betrokken bent geweest. De tuin zal werkelijk een stukje jezelf worden!
DECEMBER: Prima moment om nieuwe borders aan te leggen op zware gronden. Spit twee steken diep en laat de kluiten verweren door de komende vorst. Ook toevoegen van stalmest, grove compost en/of grof zand verbetert de grond aanzienlijk.
Abonneren op:
Posts (Atom)