Heb je ook de bollen erin?
Na jaren van verguizing lijken de bloembollen terug van weg geweest. De marketeers van de tuinbouworganisaties hebben niet stil gezeten en tijdschriften besteden er allemaal wel aandacht aan met inspirerende reportages. Het planten van voorjaarsbollen is dan ook een bezigheid die beloftevol is. Terwijl je aan het wroeten bent in de aarde zie je al het resultaat voor je. Met een beetje geduld is na de grijze wintermaanden daar plots de felle kleur van krokus of tulp en daar fleurt een mens van op.
Een nieuwe tendens is het planten van blijvers, waarmee ik bedoel bollen geschikt voor verwildering. Met name de Nederlandse bollenkwekers testen allerhande klassieke bloembollen zoals tulpen, hyacinten en narcissen uit op hun doorleefbaarheid. Geen gedoe meer met uitdoen, laten drogen en een geschikte zomeropslagplaats vinden. Eens de bollen erin, komen ze jaarlijks terug en zo hoort het.
Door deze aanpak in het gebruik van bloembollen open er zich allerhande perspectieven. In plaats van opgetaste kleurensoldaatjes in het gelid krijgen we zo bloembollen die zich perfect inpassen in de natuurlijke cyclus van de tuin. Zeker als na enkele jaren de bollen verwilderen.
Om te voorkomen dat het al te zichtbaar wordt dat ze door mensen zijn aangeplant kan je ze planten volgens de strooimethode. Scheur de verpakking open en gooi de bollen naar de plaats die je ze toebedeeld. Maak wel dat ze geconcentreerd blijven. Plant ze waar ze neervallen. Je kunt gerust plantvakken laten overlappen zodat je nog een natuurlijker uitstraling bekomt.
NOVEMBER: Het plant seizoen is begonnen. Bomen, struiken, vaste planten en ook de bloembollen mogen vanaf nu de grond in. Dit vroege planten heeft het voordeel dat de planten nog kunnen inwortelen voor de strenge vorst intreedt.
Hark regelmatig de bladeren van het gazon voor het gras eronder geel wordt. Maaien kan nog. Laat het wel iets langer dan in de zomer.
WIST JE DAT als je een bloeiende krokus ziet in het najaar dat eigenlijk een Herfsttijloos is. Het prachtig bolgewasje is een droogbloeier. Leg het in het najaar zonder aarde of water in de vensterbank en het beginnen te bloeien. Na de bloei knip je de bloemen en kan het alsnog de tuin in. Het bolletje gaat in winterslaap en maakt in het voorjaar alsnog blad en zaad. In de zomer is geen spoor te bekennen maar in het najaar zijn daar weer de bloemen. Een uitstekende verwilderaar deze Colchicum autumnale, hoe langer ze blijven staan hoe voller ze worden. Plant ze op een halfschaduw plaats in het gras of onder bladverliezende struiken en vergeet ze. Ze gedijen bij gebrek aan aandacht. Een speciaal bolletje !
De herfststijloos in de herfst en in het vroege voorjaar.