donderdag 3 december 2009

Durf te dromen



Als ik aankondig dat ik als tuinarchitect door het leven ga kijken sommigen mij wat meewarig aan. Soms krijg ik zelfs de vraag: als wat? In Vlaanderenland is tuin- en landschapsarchitectuur niet voor de hand liggend. Het wordt ook niet als beroep aanzien maar eerder een uit de hand gelopen hobby. Wie geeft er nu geld uit aan de tuin? En zo komen velen niet verder dan een opeenstapeling van folderaanbiedingen uit het tuincentrum.

Wij Vlamingen hebben geen goede reputatie in tuin- en landschapsarchitectuur. Lintbebouwing en groene grasveldjes met coniferen omzoomt zijn legendarisch. We steken ons geld in bakstenen en niets of niemand kan of mag dit doel belemmeren. Een tuinarchitect inschakelen om het huis in te passen in de omgeving vindt men weggesmeten geld. Toch is er een gloren aan de einder en tijden lijken veranderd. Tuinmagazines beleven een 'boom' want steeds meer mensen beseffen dat wonen niet ophoudt aan de achterdeur. Ook niet op de drempel van je huis want de voortuin is per slot van rekening de entree tot ons huis.



De tuin heeft het potentieel om onze woonkwaliteit flink de hoogte in te stuwen. De vraag is hoe begin je daar aan? Hoe gebruik je die chaotische wereld van duizend en één mogelijkheden om te komen tot jouw persoonlijke tuin. Vertrek altijd vanuit je eigen wens, een ideaal waar je naar toe wil. Met dat voor ogen voorkom je mislukkingen en ontgoocheling en werk je gaande weg naar het einddoel toe, je eigen perfecte leefomgeving. Termijn heeft geen belang maar elke stap die je zet brengt je een stapje dichter bij uw tuin zonder nodeloos geld- of energieverspilling. Laat ons duidelijk zijn de inrichting van een tuin is niet een kwestie van een catalogus openslaan, kiezen en bestellen. In tegenstelling tot veel andere producten is iedere tuin anders. Een doordacht plan wordt gemaakt op basis van de wensen van opdrachtgevers en de mogelijkheden van de locatie. Het aanleggen van een tuin is bovendien een kostbare aangelegenheid. Investeringen van € 90,00 per m2 zijn niet vreemd bij de aanleg van een nieuwe tuin. Een gemiddelde achtertuin van 5 x 8 meter kost al snel € 5.000,00. Hierbij zijn de opruimingskosten, de schuttingen en eventuele extra's als vijvers, verlichting en eventuele houtconstructie niet opgenomen.



Het (laten) maken van een tuinontwerp is dus een verstandige stap als je gaat investeren in een tuin. Het voordeel van het inschakelen van een tuinarchitect is dat deze persoon voor hetzelfde budget wat u wilt besteden aan de tuin, je begeleidt tot een leuker plan dan jezelf zou kunnen bedenken. Ervaring en kennis op velerlei gebied als grondsoorten, vochtigheid, inkijk van buren, mogelijke oplossingen enz. worden door analyse snel in kaart gebracht. Met al deze gegevens stelt de tuinarchitect een functioneel concept op waaruit een goed en aantrekkelijk plan ontstaat. Hierbij wordt rekening gehouden met uw wensen, uw budget en de beperkingen die uw locatie met zich mee brengt.

Koken kost geld maar de kosten van een tuinontwerp zijn relatief. Veel hoveniers doen het ontwerp cadeau wanneer u de aanlegopdracht aan hen geeft. Als je ziet welke energie het kost om tot een mooi aangepast plan te komen kun je daar alleen maar vragen bij stellen. Een tuinarchitect legt in de regel niet zelf aan. Hij levert een duidelijk plan, inclusief een technisch plan en een beplantingsschema. Je bent na ontvangst van het plan gerechtigd verschillende hoveniers te vragen om een offerte. De prijzen die u ontvangt kun je vergelijken waarna je kiest voor de beste kwaliteit-prijs verhouding.

Waarom je eerst een tuinontwerp moet laten maken:
- Het is de bundeling van jouw wensen in een realistisch uitvoerbaar plan.
- In een oogopslag zie je hoe uw tuin er na aanleg uit zal zien.
Is dat niet zo dan helpt de architect je door middel van schetsen en foto's.
- Je hebt een overzicht welk werk in uw tuin verzet moet worden.
- De materialen en plantenlijst die bij een ontwerp horen kun je bij
hoveniers of tuincentra indienen voor een offerte. Zo kun je vergelijken.
- De beplanting kan volgens het beplantingsplan op de juiste plaats in uw tuin geplant worden.
- Het gebruik van het tuinontwerp voorkomt teleurstellingen en dubbel werk.
- Uw tuin kan in etappes, volgens beschikbaar budget aangelegd worden.

Bovenal vergeet niet dat jijzelf vanaf het begin bij het tuinontwerp en de aanleg van uw tuin betrokken bent geweest. De tuin zal werkelijk een stukje jezelf worden!

DECEMBER: Prima moment om nieuwe borders aan te leggen op zware gronden. Spit twee steken diep en laat de kluiten verweren door de komende vorst. Ook toevoegen van stalmest, grove compost en/of grof zand verbetert de grond aanzienlijk.

woensdag 4 november 2009

De novembertuin


Heb je ook de bollen erin?
Na jaren van verguizing lijken de bloembollen terug van weg geweest. De marketeers van de tuinbouworganisaties hebben niet stil gezeten en tijdschriften besteden er allemaal wel aandacht aan met inspirerende reportages. Het planten van voorjaarsbollen is dan ook een bezigheid die beloftevol is. Terwijl je aan het wroeten bent in de aarde zie je al het resultaat voor je. Met een beetje geduld is na de grijze wintermaanden daar plots de felle kleur van krokus of tulp en daar fleurt een mens van op.


Een nieuwe tendens is het planten van blijvers, waarmee ik bedoel bollen geschikt voor verwildering. Met name de Nederlandse bollenkwekers testen allerhande klassieke bloembollen zoals tulpen, hyacinten en narcissen uit op hun doorleefbaarheid. Geen gedoe meer met uitdoen, laten drogen en een geschikte zomeropslagplaats vinden. Eens de bollen erin, komen ze jaarlijks terug en zo hoort het.
Door deze aanpak in het gebruik van bloembollen open er zich allerhande perspectieven. In plaats van opgetaste kleurensoldaatjes in het gelid krijgen we zo bloembollen die zich perfect inpassen in de natuurlijke cyclus van de tuin. Zeker als na enkele jaren de bollen verwilderen.
Om te voorkomen dat het al te zichtbaar wordt dat ze door mensen zijn aangeplant kan je ze planten volgens de strooimethode. Scheur de verpakking open en gooi de bollen naar de plaats die je ze toebedeeld. Maak wel dat ze geconcentreerd blijven. Plant ze waar ze neervallen. Je kunt gerust plantvakken laten overlappen zodat je nog een natuurlijker uitstraling bekomt.

NOVEMBER: Het plant seizoen is begonnen. Bomen, struiken, vaste planten en ook de bloembollen mogen vanaf nu de grond in. Dit vroege planten heeft het voordeel dat de planten nog kunnen inwortelen voor de strenge vorst intreedt.
Hark regelmatig de bladeren van het gazon voor het gras eronder geel wordt. Maaien kan nog. Laat het wel iets langer dan in de zomer.










WIST JE DAT
als je een bloeiende krokus ziet in het najaar dat eigenlijk een Herfsttijloos is. Het prachtig bolgewasje is een droogbloeier. Leg het in het najaar zonder aarde of water in de vensterbank en het beginnen te bloeien. Na de bloei knip je de bloemen en kan het alsnog de tuin in. Het bolletje gaat in winterslaap en maakt in het voorjaar alsnog blad en zaad. In de zomer is geen spoor te bekennen maar in het najaar zijn daar weer de bloemen.
Een uitstekende verwilderaar deze Colchicum autumnale, hoe langer ze blijven staan hoe voller ze worden. Plant ze op een halfschaduw plaats in het gras of onder bladverliezende struiken en vergeet ze. Ze gedijen bij gebrek aan aandacht. Een speciaal bolletje !



















De herfststijloos in de herfst en in het vroege voorjaar.

dinsdag 6 oktober 2009

Een tuin moet je beleven


Een tuin daar moet je in leven. Spijtig genoeg leven wij in een klimaat waar je niet altijd kunt genieten van je tuin. Of het is te fris, of er is te veel wind, of het regent en of een combinatie van enkele van die toestanden. In een slecht jaar, en die zijn van alle tijden, kom je er nauwelijks toe tijd door te brengen in je tuin. Voor je het weet ben je terug in de winter. Je vertrek en komt toe in het donker en de tuin … die zie je slechts in het weekend.
Als je een tuin hebt moet je die koesteren. De luxe om vanuit je huis zo je eigen buitenwereld in te stappen is hedendaags ongeëvenaard. De tuin als verlengstuk van je woonplezier.
Afschermen van wind.
De zien vandaag de trend om meer en meer in de tuin te leven. Het inrichten van een lounge zone en/of een buitenkeuken zijn daar uitingen van. Zijn die investeringen wel dat geld waard als je maar af en toe ervan kan genieten?
Toch zijn er veel mogelijkheden om de gebruikswaarde van je tuin enorm te verhogen. De koude, de wind, de regen en de nacht zijn met succes terug te dringen en dat hoeft niet altijd bakken geld te kosten. Maar hoe doe je dat?
Afschermen van regen

Daar kan ik helpen.
Als tuinarchitect leg ik me toe om de bruikbaarheid van de tuin of althans een deel ervan zo te verhogen dat je er bijna dagelijks, jaarrond kan van genieten. Ik specialiseer mij in het zoeken naar middelen en methodes om de koude, wind, regen en het donker zoveel mogelijk aan banden te leggen. Zo kan je de tijd die je in de tuin doorbrengt vele malen vergroten.
Iets waar je niet omheen kan is dat je een degelijk plan nodig hebt en dat niet alleen om planning en esthetiek. Achter elk goed tuinontwerp schuilt een filosofie en dat kunnen we samen maken. Het is een proces dat naar gelang de omvang en de complexheid van het project enige weken tot soms meerdere maanden in beslag kan nemen.
Het duister verdringen.